Nemzeti Összetartozás Napja 2023

Nemzeti Összetartozás Napja, Összetartozás Emlékhelye, Trianon, Kossuth tér, Andrássy szobor, Rákóczi szobor, Parlament, Steindl Imre-program…..sok-sok emlékeznivaló nyomába eredtünk csütörtökön, hogy a helyszínen, a Kossuth téren elevenítsük fel az iskolában s máshol is oly sokszor hallott fogalmakat.

Már a trolira várva próbáltuk felidézni a látnivalókat, telefonunk segítségével kiegészítve egymást. Majd a Jászai Mari térről sétálva, beszélgetve érkeztünk meg a csodálatos Kossuth térre. Meghatódva jártuk körbe az Összetartozás Emlékhelyét, ki-ki lakóhelyének nevét keresve a 12485 településnév közül, melyeket a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírása alapján véstek a négy méter széles sétány két gránitoldalfalára (https://www.oeh.hu/telepulesnev-kereso).

A parlament előtti téren sétálva megnéztük II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát, Tisza Kálmán és Kossuth emlékművét, majd a parlament déli oldalán csodáltuk meg gróf Andrássy Gyula szobrát, ahonnan jó látható a Duna partján ülő József Attila emlékműve. Felidéztük kevésbé ismert versét is, amelynek címe: Nem, nem, soha!

Volt, aki először járt közülünk a Kossuth téren s teljes szépségében csodálhatta mega Nemzet Főterét, ami a 2011-ben indult Steindl Imre Programnak köszönhetően vált hazánk méltó központjává.
Nem csak a diáknak, de nekünk is emlékezetes marad ez a program, személyessé téve ezt az emléknapot, amit együtt töltöttünk!

Ifj. Szabó László és Bihari Tamás programszervező tanárok 

Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder

Made with ‌

HTML Code Generator