Beszámoló az Ambassador Schools Together 2023 Veszprém rendezvényről

A Nagykövet Iskola program segítségével 2023. június 1-4-ig négy fő kollégistával részt vettünk az "Ambassador Schools Together"rendezvényen Veszprémben. Bartus Viktor, Batsuren Munkhjin, Horváth Mirella és Ihász Norbert képviselték intézményünket az angol nyelvű nemzetközi regionális ifjúsági találkozón, ahol a magyar diákok mellett horvát, szlovén, osztrák és szlovák fiatalok, valamint tanáraik voltak jelen. A rendezvényre saját plakátot kellett készíteni a diákoknak városukat és iskolájukat bemutatva, a tanároknak pedig egy jó gyakorlatot bemutatni.

Miután elfoglaltuk szállásainkat, a háromnapos rendezvény első napján, pénteken délután az ismerkedésen volt a hangsúly játékokkal. A rendezvényre érkezett mintegy kétszáz diák ugyanis hat csoportba lett sorolva oly módon, hogy kevert csoportok jöjjenek létre, ismerjék meg egymást a különböző országokból érkezők.
A csoportok nevét európai városok adták. Bandi az Amsterdam, Mirella a Rome, Norbi a Maastricht, Viktor pedig a Paris csapat aktív tagja lett a három nap alatt.

A második napon pénteken a hivatalos megnyitó délelőtt kilenc órakor kezdődött. A jelenlévőket illusztris közéleti szereplők köszöntötték.
Roberta Metsola, az EP elnöke és Othmar Karas az EP alelnöke videó üzenetet küldött. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Porga Gyula polgármester pedig az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Veszprém és a Balaton régió értékeiről beszéltek. Szintén beszédet mondott a svéd nagykövet, mivel jelenleg ők töltik be az Unió soros elnökségét, az európai intézmények kapcsolattartó irodáinak igazgatója Steven Clark, valamint Lővei Andrea, aki a budapesti kapcsolattartó iroda vezetője.

Ezután a tanulóknak lehetőségük nyílt a miniszterrel, illetve a nagykövettel való találkozásra, beszélgetésre csoportjukban.
Bandi és Norbi így a svéd nagykövettel, Mirella és Viktor pedig a területfejlesztési miniszterrel találkozhatott. A tanárok számára európai uniós oktatási segédanyagok bemutatása történt.

A pénteki napon számtalan ismerettel lettek gazdagabbak tanulóink. Bandi csoportjának fő témája a többnyelvűség, "Multilingualism" volt. Mirella csoportja a választásokkal kapcsolatos mítoszokat és a 16 évesek szavazását vitatta meg osztrák vezetéssel.
Norbi csoportjának témája a fiatalok bátorítása a közéletben való részvételre, Viktoré a Duna tisztítása és a klíma krízisre való felkészülés volt.
A tanári workshop jó gyakorlatok bemutatásáról szólt pénteken. Én néhány fotóval a kollégiumi Euroscola háziversenyről számoltam be, mely lassan hagyománnyá válik.

A szombati nap a gyakorlatban mutatták be a tanulók az elsajátított ismereteket. Digitális tartalmakat gyártottak napközben a csoportjukban az adott témában és a Veszprémi Pannon Egyetem aulájában tartott esti záró ünnepségen tekinthettük meg az általuk készített rövid filmeket, videókat, melyekben szerepeltek is. Ezután történt a plakátverseny és a pénteki játékos vetélkedők eredményhirdetése is.

Vasárnap délben nagyszerű élményekkel, új embereket megismerve, barátokat szerezve, fáradtan, de örömmel érkezett vissza kis csapatunk Budapestre.

                                                                                            Stahala Tamás Hunor csoportvezető
 

Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder

Created with ‌

Web Design Program