Mobirise Website Builder
Mobirise Website Builder

Ryan közlegény megmentése

2021. szeptember 28-án 17.00 órai kezdettel a kollégium diákjai megtekintették a Ryan közlegény megmentése amerikai háborús filmdrámát. Az ingyenes vetítés a KinoCafé különtermében volt a SuliMozi programsorozat keretében.

1944. június 6 – a normandiai partraszállás napja. Az Omaha Beach kódnevet kapott tengerparton a csónakokból védhető fedezékbe igyekvő szövetséges katonák pergőtűzbe kerülnek, a vérveszteség óriási. Mindenütt halottak, sebesültek, cafatokra szakadt emberi testrészek, haldoklók halálhörgései. A pokol első bugyrán éppen csak túljutott Miller százados (Tom Hanks) megmaradt embereivel újabb szinte lehetetlen próbatétel előtt áll. Egy kis csapat élén be kell hatolnia az ellenséges hátországba, hogy felkutasson egy amerikai katonát, James Ryan közlegényt. A főparancsnokság utasítására ugyanis azonnal le kell szerelni, mivel három bátyja a világháború különböző frontjain szinte egyszerre vesztette életét, s a hadsereg ezzel adózik a család tragédiájának. De a hosszú és veszélyes úton mindenkiben felmerül a kérdés: vajon miért ér ennek az egy embernek az élete többet, mint az érte küldött kilenc emberé? A sikerrendező Steven Spielberg 1999-ben öt Oscar-díjat nyert el a filmjével, köztük a legjobb rendezésért járót is.

Schindler listája

A mai napon (2021. november 25.) a kollégiumunk 14 fővel megtekintette a Schindler listája c. filmet a Kino Cafe különtermében a SuliMozi középiskolás program keretében.
A filmet követően Kovács Gellért filmesztéta, kritikus beszélgetett el a látottakról a gyerekekkel, zárta le a megrázó élményt.

“Ha egyetlen film sem képes arra, hogy - a Schindler listáját legépelő Itzhak Stern szavaival élve - ‘abszolút jó’ legyen, akkor 1993-ra egy népszerű mozi a holokausztról ‘csak’ abszolút időszerű volt már. Ebből az időszerűségből nőtt ki aztán Steven Spielberg filmje, ami nem csak a médiumba, hanem az emberiségbe vetett hitedet is vissza fogja adni” - írta anno Colin Kennedy, az Empire kritikusa. Ehhez pedig nehéz bármit is hozzátenni; a direktor megrázó erejű drámája a lengyel zsidók százait megmentő német üzletemberről tényleg egyike minden idők legfontosabb alkotásainak.”
(https://hu.ign.com/schindlers-list/64611/feature/megmenteni-az-egesz-vilagot-igy-keszult-a-schindler-listaja)

Szervező: ifj. Szabó László 

Made with ‌

Website Design Program