Álláskeresés

Kedves Diákjaink!

Évről-évre a tanév végeztével egyre többen kerestek munkát. A munkakeresés része a cégek felkutatása, majd ezen cégeknek önéletrajzot kell küldeni. A cégek az önéletrajz alapján választják ki azokat, akiket személyes beszélgetésre hívnak be. Az állásinterjú és az egyéni szimpátia alapján eldöntik el, hogy kit vesznek fel az adott pozícióra.

Ezúton szeretnénk segítséget adni ahhoz, hogy hogyan lehet minél sikeresebb a jelentkezésetek. (Igen sok hasznos információt találsz itt: http://allas.lap.hu/)

Mit is akarok? Milyen állás érdekel?

Nagyon fontos eldöntened, hogy mit is akarsz! Úgy soha ne jelentkezz egy céghez, hogy „Érdeklődök, milyen munkára keresnek embert?” Választ valószínűleg nem fogsz kapni, hanem visszakérdeznek: „Mihez ért? Mit akar csinálni?” Tehát döntsd el, hogy milyen munkakört szeretnél betölteni. Természetesen több munkakört is megjelölhetsz, de legyen elképzelésed. A bizonytalan munkavállalókat nem igazán szeretik. Ha eldöntötted mi érdekel, akkor arról a munkáról tudjál meg minél többet. Természetesen, ha a tanult szakmádban akarsz elhelyezkedni, akkor már a fenti kérdésekre tudod a választ.

Álláshirdetések keresése

Ma már többnyire az interneten keresünk, de a papíralapú hirdetési újságokat is célszerű átolvasni. Ezen kívül célszerű szólni minden ismerősnek, hogy állást keresel, (személyesen, e-mail, iwiw, facebook stb. útján).

Önéletrajz, motivációs levél

A cégek többnyire írásban várják a jelentkezést. Ez általában egy önéletrajzból és egy motivációs levélből áll. Az önéletrajz egy vázlatos összefoglalása az eddigi munkatapasztalatnak, iskolai végzettségnek, és egyéb képességeknek. Önéletrajz mintát itt találsz. Az önéletrajzba illesztett fotónál tessék figyelembe venni: - nem bulira jelentkezel, - nem haverok fogják megkapni, - lányok esetében – ez nem párkereső levél! Tehát a fotó legyen szép, tetszetős, de ne túlzó !!

Az önéletrajzban a munkaadót elsősorban az érdekli, hogy milyen képességeid vannak, amivel az adott munkát el tudod látni. Tehát az önéletrajz hobbi rovatába nem szabad olyat írni, mint például „szeretek bulizni”, mert ez nem ode való.

A motivációs levélben azt kell összefoglalni, hogy miért is jelentkezel az adott céghez, mik a terveid. A motivációs levélben nem szabad megismételni az önéletrajzot, az nem erre való. Ennek egy olvasmányos, lényegre törő, egy oldalnál nem hosszabb levélnek kell lennie, amit névre szólóan megcímzel annak, aki várja a jelentkezőket. Motivációs levél mintát itt találsz. Ha készen van az önéletrajz és a motivációs levél, mutasd meg szüleidnek, idősebb ismerőseidnek. Kérd ki véleményüket, és az alapján módosítsd a szöveget, ha kell!

Személyes találkozó

Ha mákod van, és behívnak személyes beszélgetésre, a következőkre figyelj: ápolt, tiszta, kulturált módon jelenj meg. A megjelenéseddel magadat minősíted, és a környezetedet tiszteled meg. Az igénytelen megjelenésnek „rossz üzenete van” a környezeted felé!

Ha férfi vagy, kézfogásod legyen határozott. (Nőknél sem hátrány.)

Inkább beszélj lassabban, de folyamatosan, makogás, öööö-zés nélkül. Esetleg otthon gyakorolj, próbáld meg önállóan elmondani az önéletrajzodat. Egy személyes beszélgetésen többnyire úgy is azt kérdezik először: „No és mit tud mondani magáról?” Erre is fel lehet készülni.

A beszélgetés végén fontos a várható bérezésről szót ejteni. Ez egy kényes kérdés, és sajnos egyik-másik cég ezt a pontot nem kezeli kellő fontossággal. Ha a cég képviselője nem akarja szóba hozni, tedd meg te! Pl.: „Szabadjon megkérdeznem, hogy milyen összegű nettó havi jövedelem várható az önök cégénél?” Ha vissza kérdeznek: „Mennyit szeretne keresni?” Célszerű valamilyen összeget mondani. Ehhez viszont előzetesen tájékozódnod kell, hogy az adott területen milyen bérek vannak.

Amikor átvághatnak
  • Ha felvettek dolgozni, és még egy hét múltán sem tudod, hogy mennyi lesz a havi béred, lehet hogy kihasználnak. A megállapodáskor rá kell kérdezni a fizetésedre, és jó ha azt írásban is rögzítik. Ha a munkaadó, nem ad egyenes választ a bérezésedet illetően, ott gond van, ne vállald el a munkát!
  • Ha azt ígérték, hogy bejelentett állásban fogsz dolgozni, de erre vonatkozó szerződést, papírt nem írattak alá veled, valószínű, hogy nem vagy hivatalosan bejelentve. Ennek következményei vannak!
  • Ha papírokat íratnak veled alá, mindig olvasd át! Figyelj arra, hogy legyen benne, amit szóban megbeszéltetek!  Ha valamit nem értesz, kérdezz rá, addig ne írj alá semmit!
  • Vigyázz az egészségedre, mert rajtad kívül senki nem teszi meg! Ha egészségtelen körülmények között kell dolgozni, keress másik állást!

Az interneten ezzel kapcsolatban sok hasznos információt találsz! Olvass utána, készülj fel minél jobban!

Sok sikert!

Cannot get Budapest location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Statisztika

Látogatók
2932
Cikkek
159
Cikkmegtekintések találatai
432092