EURÓPA - NAP 2019

2019. május 12-én rendezték meg Budapesten az Európa - napot, a Szabadság téren.

A kollégiumból hét fővel látogattunk ki az egész napos rendezvényre. Az EU-hoz kapcsolódóan kvízt töltöttünk ki a szavaznifogok.eu sátorban, amiért minden résztvevő ajándék jutalomban részesült. Készítettek a csoportunkról emlékfotót, hűtőmágnest, majd végignéztük a kiállító standokat.


Kellemes napsütéses időben, Budapest szívében értékes élményekhez jutottunk az EU-val kapcsolatosan. A rendezvény felhívta a kilátogatók figyelmét arra, hogy gyakorolják választójogaikat és minél többen menjenek el szavazni.

Európa napos cikkhez fotó
Szerző: Darmó Szabolcs

Európai oktatási modulok

oktatasi modulok1

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program keretében két nap alatt hat oktatási modult vettünk át a kollégium diákjaival. A modulokon keresztül átfogó és hasznos képet nyerhettek a diákok, érdeklődők az Európai Unióról.


A hat modul:

1.      Az Európai Unió rövid története.

2.      Döntéshozatal.

3.      Te és az Európai Unió: A személyes életünkre gyakorolt hatások.

4.      Közös ügyünk (Schengeni Egyezmény, terrorizmus, emberi jogok, európai polgárság).

5.      Európai értékek.

6.      A Te hangod Európában.

oktatasi modulok

Az anyagrészek feldolgozásához IKT-s eszközöket is igénybe vettünk. Ahol volt rá lehetőség kisfilmet vetítettünk, vaktérképet használtunk, internetes anyagokat mutattunk, illetve az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájától kapott segédanyagokat, digitális segédanyagokat, munkafüzetet használtuk.

Fő célunk a téma iránti érdeklődés felkeltése, az információ átadása, és a közelgő Európai Parlamenti választás fontosságának kihangsúlyozása volt.

Tanuljunk másképp

Tanuljunk másképp!

A Pannónia Középiskolás Kollégiumban megvalósult digitális eszközpark fejlesztése lehetővé tette, hogy bekapcsolódjunk egy online kvízjátékba, ami egyszerre kapcsolódik Európa földrajzához, történelméhez, gazdaságához és az Európai Unióhoz.

Az Euroscola vetélkedő tavaszi fordulójának segítségével középfokú intézményekben tanuló diákok mérhették össze tudásukat. Diákjaink IKT-s eszközöket alkalmazva sajátították el a vetélkedőhöz szükséges ismereteket, illetve gyakorolhattak. A vetélkedő kitöltésére 30 perc állt a diákok rendelkezésére.

Mind a felkészülés, mind az éles teszt remek hangulatban, nagy izgalmak között zajlott le.

A játékos tanulás számos előnyét tapasztalhattuk meg.

A diákjaink játszva tanulhattak, ami biztosította a megfelelő motivációt. A számítógép, mobiltelefonok, online felület: a diákokhoz közel álló tanulási kereteket biztosított. Közös célért történő csapatban dolgozás, a közös játék során barátságok köttetése. A játék élménye, hasznos időtöltés, ismeretszerzés.

A jövőben is részt fogunk venni a vetélkedőn, hiszen az oktatás hatékonyságának, a tanulási eredmények növeléséhez kapcsolódó tevékenységről van szó, aminek a fődíja egy strasbourgi utazás.

002

Szerzők: Stahala Tamás nevelőtanár; Molnár Melinda diák, junior követ

Családok éve

A programok összeállításánál építettünk a kollégium hagyományaira, ugyanakkor nyitottak voltunk az új kezdeményezésekre is. Igazi team munkában valósultak meg, pedagógusok, diákok, külsős előadók, partnerek bevonásával.

2018 januárjától az alábbi programcsomagot valósítottuk meg:

 • csoportvezetők foglalkozásai: a családi életre nevelés témakörében;
 • színházlátogatás:
Örkény Színház: A három nővér (Sántha Judit tanárnő szervezése);
Thália Színház: Happy end – problémamegoldás párkapcsolatban, házasságban (Tóthné Belme Valéria, Tóth Lajos tanárok)
 • Vasas Családi Nap sporteseményen vettünk részt (Tóth Lajos, Turbucz István, Stahala Tamás szervezése);
 • Családok szociális segítése (Barta Zoltán tanár úr közbenjárásával);
 • a XIII. kerületi Prevenciós Központ foglalkozásai (Közép-Pesti Tankerületi Központ, Záluszki Ildikó tanárnő közbenjárásával);
 • A XIII. kerületi rendőrkapitányság előadása (Bűnmegelőzés);
 • Karácsonyi Vásár látogatása, fényjáték a Bazilikánál (Tóthné Belme Valéria szervezése);
 • Mikulás est (a diákönkormányzat szervezésében, segítők tanárok: Pataki Beáta, Stahala Tamás);
 • karácsonyi ünnepség és süti sütő verseny (Hódosiné Leskó Eleonóra, Sántha Judit, Tóthné Belme Valéria tanárnők szervezése);
 • család rajzok, logótervezés, könyves sarok összeállítás (Pataki Beáta és Bihari Tamás tanárok segítségével).
csalardok eve

Ráadásként Bihari Tamás tanár úr, háromgyermekes családapa vállalta, hogy külön foglalkozik a témával a kollégium egyik legmeghittebb szegletében, a könyvtárban.   Erről bővebben beszámolójában olvashatunk:

„A mindennapos hétköznapi beszélgetések mellett kollégiumunkban csoportfoglalkozásokon is felidéztük a családok segítésének fontosságát (hangsúlyozva a népességnövekedésben játszott szerepüket ). Parti Nagy Lajos A háziember és a háziasszony c., sziporkázóan szellemes mesefordításának elemzésekor, ráhangolódva a témára, s a gyerekek figyelmét felkeltő motivációként, a hagyományos család fontosságának bemutatásakor áttekintettük, hogy a családok támogatására milyen intézkedések születtek eddig és milyenek várhatók a jövőben, amikor már ők is részesei lehetnek ezeknek a változásoknak. Nagyon tetszett a gyerekeknek mindaz a humoros helyzet, ami a Parti Nagy novellájában bemutatott hagyományos családmodell megváltoztatásából következett. Úgy gondoljuk, hogy tanulóink általános tapasztalatainak ilyen művészi megfogalmazása, kifejezése  erősítette bennü(n)k hagyományos értékeink fontosságát.”

Szerző: Bihari Tamás, Darmó Szabolcs

Megemlékezés az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról

Marcius

A megemlékezésre több programot is szerveztünk:


2019. március 12-én, kedden délután a kollégiumi könyvtárban az "Isten veled Görgei" című filmet néztük meg.

2019. március 13-án, szerda délután meglátogattuk és megtekintettük a Magyar Nemzeti Múzeumban az "Ismeretlen Görgei" című kiállítást. Több mint 400 műtárgy, multimédiás alkalmazások, filmek segítségével ismerhettük meg a legendás tábornok örökségét.

2019. március 15-én, pénteken diákjaink Tóth Lajos tanár úr vezetésével ünnepi túrán vettek részt, amellyel méltó tiszteletüket rótták le az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Szerző: Vígh Zoltán

Állampolgárságra, demokráciára nevelés

Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája segítségével közelebb jutottunk az Európai eseményekhez.

 februar

Az Európai Parlament 2017-től minden tagállamban elindította Nagykövet Iskolája programját. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt, felvilágosítás arról, hogy milyen cselekvési lehetőségeik vannak, és hogy többek között megértsék a 2019-es európai parlamenti választásokon való szavazás jelentőségét.

2019. 02. 15-èn pénteken és 02. 16-àn szombaton a szavaznifogok.eu kampány önkéntesei számára tartottak egy nagyszabású eseményt, mely az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának volt az ifjúsági rendezvénye. Az eseményen Iszak Eszter modell – műsorvezető, influencer is aktív szerepet vállalt.

Kollégiumunkat H. Réka, M. Melinda, K. Tibor, A. Gergő, R. Attila, G. Tamás (diákok) ill. Stahala Tamàs tanár úr képviselte.

2019. február 20-án "Európa jövője, a fiatalok lehetőségei" címmel előadáson és kerekasztal beszélgetésen vettünk részt az Európa Pontban: M. Gáborral és R. Attilával képviselve kollégiumunkat.Szerzők: Darmó Szabolcs, Stahala Tamás Hunor.

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napja a Pannónia Középiskolás Kollégiumban

 januar

2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján Saly Noémi – Budapest – és irodalomtörténész, író, műfordító, tévé – és rádióműsorok gyakori szereplője volt a vendégünk.

Sajátos egyéni stílusában rendkívül átfogó képet kaptunk fővárosunk kialakulásáról, lakosságának összetételéről, annak változásáról. Számos, szebbnél szebb korhű fotóval tette szemléletesebbé és maradandóbbá mondanivalóját.

Előadása során jeles építészeket, épületeket láthattunk régi és mai állapotában, valamint a budapesti kulturális élet kialakulását, fejlődését követhettük nyomon.

Diákjaink nagy érdeklődéssel követték az előadást, amely egy rendkívüli történelem órának is megfelelt.

Szerző: Kajári Klára

Egészségfejlesztési előadás-sorozat

A 2017/18-as tanév első féléve

Ebben az évben is felkértük a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületét, hogy tartsanak diákjainknak egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokat. A hallgatók mindannyian az Általános Orvosi Karra járnak. Életkorukból és az egyetemen szerzett tudásukból eredeztethetően, közvetlen hangnemben, hitelesen és magas szakmai színvonalon zajlottak az előadások.

BOE logó

Az első félévben az alábbi témákra került sor:

 • Alapszintű elsősegélynyújtás (október 17.)
 • Egészséges táplálkozás (október 24.)
 • Dohányzás és alkoholprevenció (november 8.)
 • Drogprevenció (november 15.)
A tanárok elsősegélynyújtási munkáját segítő ingyenes kiadványt kaptunk az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítványtól nyomtatott és DVD film formájában. Ezek nagyon hasznosak az egyes betegségek, sérülések ellátásában.
Az előadóknak ezúton is köszönjük lelkiismeretes munkájukat!

Szegedi Piroska ápolónő
program szervező

Csoportfoglalkozás a Vadasparkban

Május végén, a még a kollégiumban tartózkodó csekély létszámú 7-es csoport tagjaival és néhány meghívott diákkal kirándulást tettünk a Budakeszi Vadasparkba. Megismerkedtünk az 1979-ben megnyílt park történetével. A fenntartó, a Pilisi Parkerdő Zrt. célja a Magyarországon élő és európai vadfajok és házi állatok bemutatása. 60 faj 200 egyede lakik a parkban természetes, erdei környezetben.

Vadaspark


Az állatokkal való ismerkedést a Parasztudvarban kezdtük, ahol a mindannyiunk által jól ismert háziállatok laknak. A parkban az interaktív tanösvényen végigsétálva látogattuk meg a medvéket, farkasokat, őzeket, szarvasokat és a többi lakót. Akiket lehetett, megajándékoztuk a büfében vásárolt zoo csemegével. Izgalmas volt közelről látni és megsimogatni ezeket az állatokat. Kedvencünk közé tartozott az idén 23 éves, rekord kort megélt eurázsiai hiúz, Hubert.

Budakeszin, a buszra várva megtekintettük a Himnusz-szobrot.

A kirándulás nagy élményt nyújtott mindannyiunknak. Élményszerű pihenésben, ismeretszerzésben, együttlétben volt részünk.


Záluszki Ildikó
nevelőtanár

Cannot get Budapest location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Statisztika

Látogatók
2932
Cikkek
159
Cikkmegtekintések találatai
432093