"Szabó Magda 100" hét a Pannóniában

Szabó Magda születésének százéves évfordulójára megemlékező hetet szervezett kollégiumunk november végén.

IMG 20171205 151118 672

Az első programban a diákok a könyvtárban megnézhették azt a négyrészes tévéjátékot, amelyet az írónő Abigél című művéből Zsurzs Éva rendezett 1978-ban. Azért gondoltunk Szabó Magdának erre a művére, mert tulajdonképpen ez is egy „kollégiumban” játszódik, az írónő személyes diákkori élményeivel. Itt is vannak tanárok, diákok, szabályok, örömök és bánatok, még csodák is, csak ez a történet a második világháború idején zajlik.
A nevelőtanárok rábeszélő képességének köszönhetően is több lány, sőt fiú is eljött a vetítésre. A végén a diákok azt mondták, érdemes volt megnézniük, érdekesnek találták a filmet, amit két délután alatt vetítettünk le. Többen kedvet kaptak a könyv elolvasásához is.

A második program a Petőfi Irodalmi Múzeum Szabó Magda kiállításának (címe: Annyi titkom maradt) megtekintése volt. Az itt összegyűjtött nagyon érdekes anyagot egymúzeumpedagógus vezetésével nézhették meg tanulóink, aki különféle játékokkal, történetek mesélésével elérte, hogy a résztvevők felszabadultak, közlékenyek, érdeklődők legyenek. Annyira fellelkesültek végül, hogy még a Petőfiről és Aranyról készült interaktív kiállításokat is megnézték. Az egyik lány pedig azt mondta, ez a múzeum annyira megtetszett neki, hogy a húgát is el fogja vinni valamikor.

A Szabó Magda hét utolsó programja egy vetélkedő volt. A résztvevők használhattak okostelefont, laptopot. Tizenegy csapat gyűltössze, csoportonként 3-5 fiúval vagy lánnyal. A könyvtár tele volt, a gyerekek összedugták a fejüket, az internetről szerzett információkat megbeszélték és megoldották a tesztet a megadott idő alatt. Három csapat hibátlanul dolgozott. A helyezésüket végül a gyorsaságuk döntötte el.

Szabo Magda 100

Ez alatt a pár nap alatt kellemes hangulatban sikerült népszerűsítenünk Szabó Magdát, valamint több diáknak élményeket és információkat, esetleg kedvet adni az írónő életművének megismeréséhez.

Szervező tanárok: Osváth Kinga és Bihari Tamás

Parlamenti látogatás

Kőrösi Melinda tanárnő beszámolója: A kollégium 31 diákjával február 25-én egy sétát tettünk a Parlamentben. A kedves idegenvezető hölgy elmesélte, hogy a tizenkét svédországi márványmonoliton kívül csak hazai alapanyagot használtak fel az építkezéshez. A belső tereket negyven kiló arannyal díszítették.

Megcsodáltuk a központi üléstermet, a kupolát és a szépen strukturált folyosókat. Sétánk végén megtekintettük a Szent Koronát és a koronázási ékszereket is.

Parlamenti látogatás

Semmelweis egészségnap

Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából megemlékezést és egészségnapot tartottunk 2015. március 3-án az I. emeleti klubban.

A bevezetőben Izsák Tibor diák felolvasta Semmelweis Ignác életrajzát, majd megnéztünk közösen egy Semmelweis hatalmas jelentőségű felfedezéséről és küzdelmeiről  szóló filmet. Ezt követően kezdetét vette az egészségnap, melynek keretében lehetősége volt az érdeklődőknek vérnyomás és testzsírmérésre, gyógynövényismeretre és gyógyteák kortyolgatására, bio ételek kóstolására, gyógymasszázsra és elsősegélynyújtás és stabil oldalfektetés gyakorlására. Külön érdekességként diákjaink megtudhatták, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaznak kedvelt ételeik és italaik, a "titokszobában" önismereti tréningen vehettek részt és végül közösen készített poszterre írhatták üzeneteiket az egészségért.

A rendezvény főszervezői Tóthné Belme Valéria tanárnő és Szilágyiné Tóth Angéla kollégiumi nővér voltak.

Közreműködtek még Barta Zoltán, Vígh Zoltán és Záluszki Ildikó tanárok. A diákok közül Bájhóber Martin és Vadász Gábor gyógymasszőr tanulók, Kovács Regina leendő mentőápoló járultak hozzá a rendezvény sikeréhez. További segítőink Farkas Kármen, Bató Vivien és Lőrincz Alíz az ételkóstoló háziasszonyai  valamint Pap Marcell és Horváth Gergő stúdiósok voltak.

Mindannyiuk munkáját köszönjük!

Képeket az egészségnapról it tekínthet meg.

Gyászol a Kollégium

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, Györkös Pálné Gergely Brigitta tanárnő 2014. december 19-én elhunyt. Temetése 2015. január 07-én, 14 órakor lesz Páty község református temetőjében, katolikus szertartás szerint.

Emlékét örökké megőrizzük.

 

Cannot get Budapest location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Statisztika

Látogatók
505
Cikkek
185
Cikkmegtekintések találatai
257095