MOOC gyűjtemény

Tömeges nyílt online kurzusok, angolul Massive Open Online Course, rövidítve MOOC. A fogalom jelentése az angol nyelvű szakirodalomban: olyan webes kurzusok, amelyek a korlátlan részvételt és online hozzáférést biztosítanak a neten keresztül egy egyetemi előadáshoz (alapesetben ingyenesen).

Ezekből találhattok egy összeállítást az alábbi linkre klikkelve:

http://www.iflscience.com/technology/take-college-and-university-courses-online-completely-free/#V5HORrdFQ2sP4V2p.99

Jó tanulást!

Régebbi, de működő linkgyűjtemény:
 • "Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566" animációs videók: https://youtube.com/watch?v=RXKbSDtHY5k és http://www.szigetvar-zrinyi1566.hu/videok
 • Elsőként a zanza.tv-re szeretnénk felhívni a figyelmeteket, ami egy videós oktatóportál középiskolásoknak irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, testnevelés, filozófia, társadalomismeret és etika tantárgyakból. Nekünk nagyon tetszik, reméljük Ti is hasznosnak találjátok!  
 • Tudsz helyesen írni? - Abszolut. Vagy abszolút? - Ha mégis elbizonytalanodsz, tudunk neked ajánlani egy oldalt, ahol utána tudsz nézni a leggyakrabban eltévesztett szavak helyesírásának: http://www.magyarhelyesiras.hu/gyakori_hibak.php  
 • A következő oldal eredetileg általános iskolásoknak szól, de szerintünk elég jó. Középiskolában is 3-as 4-es re felelne (van, ahol 5-re:)), aki ezeket az anyagokat elmondaná. Itt a link: http://videotanar.hu/  

A http://doksi.hu oldal profilja:

 • Tudástár tételekkel, házi dolgozatokkal és elektronikus könyvekkel
 • Ismeretterjesztő írások a tudomány és az oktatás világából
 • Irodalmi és történelmi témájú rovatok középiskolásoknak

Regisztráció szükséges, de megéri!


Bőven benne vagyunk az érettségi időszakban az idén, 2019-ban is. Felkészülésetekhez az erettsegi.com oldalon találtok hasznos segédanyagokat.

A vizsgáitokhoz sok sikert kívánunk!

Láss, ne csak nézz!


Lépj be a digitális tananyagok világába!
Ismerd meg az Nemzeti Köznevelési Portált, a tudás megszerzésének új lehetőségét!

Nézzetek rá a www.tantrend.hu weboldalra, ahol az oktatással kapcsolatos cikkeket, aktualitásokat és hasznos információkat találhattok!


Magyar Elektronikus Könyvtár
http://mek.oszk.hu/

Történelem rajongóknak: filmek, oktatási anyagok
http://www.tae.hu/

Oktatást támogató oldalak és applikációk
http://www.hipersuli.hu/node/59

Játszva tanítja meg programozni a gyerekeket a CodeCombat
Bár a programozás kétségtelenül hasznos képesség a ma és a jövő világában is, elvont jellegénél fogva az igazán kicsi gyerekek érdeklődését tipikusan nehéz felkelteni iránta más dolgokhoz képest. Ezen segít a Codecombat projekt, ami egy játék bőrébe bújva biztosít gyors és egyszerű belépést a programok készítésének világába a fiatal kóderpalánták számára is.

https://codecombat.com/

Kedves Diákjaink!

Évről-évre a tanév végeztével egyre többen kerestek munkát. A munkakeresés része a cégek felkutatása, majd ezen cégeknek önéletrajzot kell küldeni. A cégek az önéletrajz alapján választják ki azokat, akiket személyes beszélgetésre hívnak be. Az állásinterjú és az egyéni szimpátia alapján eldöntik el, hogy kit vesznek fel az adott pozícióra.

Ezúton szeretnénk segítséget adni ahhoz, hogy hogyan lehet minél sikeresebb a jelentkezésetek. (Igen sok hasznos információt találsz itt: http://allas.lap.hu/)

Mit is akarok? Milyen állás érdekel?

Nagyon fontos eldöntened, hogy mit is akarsz! Úgy soha ne jelentkezz egy céghez, hogy „Érdeklődök, milyen munkára keresnek embert?” Választ valószínűleg nem fogsz kapni, hanem visszakérdeznek: „Mihez ért? Mit akar csinálni?” Tehát döntsd el, hogy milyen munkakört szeretnél betölteni. Természetesen több munkakört is megjelölhetsz, de legyen elképzelésed. A bizonytalan munkavállalókat nem igazán szeretik. Ha eldöntötted mi érdekel, akkor arról a munkáról tudjál meg minél többet. Természetesen, ha a tanult szakmádban akarsz elhelyezkedni, akkor már a fenti kérdésekre tudod a választ.

Álláshirdetések keresése

Ma már többnyire az interneten keresünk, de a papíralapú hirdetési újságokat is célszerű átolvasni. Ezen kívül célszerű szólni minden ismerősnek, hogy állást keresel, (személyesen, e-mail, iwiw, facebook stb. útján).

Önéletrajz, motivációs levél

A cégek többnyire írásban várják a jelentkezést. Ez általában egy önéletrajzból és egy motivációs levélből áll. Az önéletrajz egy vázlatos összefoglalása az eddigi munkatapasztalatnak, iskolai végzettségnek, és egyéb képességeknek. Önéletrajz mintát itt találsz. Az önéletrajzba illesztett fotónál tessék figyelembe venni: - nem bulira jelentkezel, - nem haverok fogják megkapni, - lányok esetében – ez nem párkereső levél! Tehát a fotó legyen szép, tetszetős, de ne túlzó !!

Az önéletrajzban a munkaadót elsősorban az érdekli, hogy milyen képességeid vannak, amivel az adott munkát el tudod látni. Tehát az önéletrajz hobbi rovatába nem szabad olyat írni, mint például „szeretek bulizni”, mert ez nem ode való.

A motivációs levélben azt kell összefoglalni, hogy miért is jelentkezel az adott céghez, mik a terveid. A motivációs levélben nem szabad megismételni az önéletrajzot, az nem erre való. Ennek egy olvasmányos, lényegre törő, egy oldalnál nem hosszabb levélnek kell lennie, amit névre szólóan megcímzel annak, aki várja a jelentkezőket. Motivációs levél mintát itt találsz. Ha készen van az önéletrajz és a motivációs levél, mutasd meg szüleidnek, idősebb ismerőseidnek. Kérd ki véleményüket, és az alapján módosítsd a szöveget, ha kell!

Személyes találkozó

Ha mákod van, és behívnak személyes beszélgetésre, a következőkre figyelj: ápolt, tiszta, kulturált módon jelenj meg. A megjelenéseddel magadat minősíted, és a környezetedet tiszteled meg. Az igénytelen megjelenésnek „rossz üzenete van” a környezeted felé!

Ha férfi vagy, kézfogásod legyen határozott. (Nőknél sem hátrány.)

Inkább beszélj lassabban, de folyamatosan, makogás, öööö-zés nélkül. Esetleg otthon gyakorolj, próbáld meg önállóan elmondani az önéletrajzodat. Egy személyes beszélgetésen többnyire úgy is azt kérdezik először: „No és mit tud mondani magáról?” Erre is fel lehet készülni.

A beszélgetés végén fontos a várható bérezésről szót ejteni. Ez egy kényes kérdés, és sajnos egyik-másik cég ezt a pontot nem kezeli kellő fontossággal. Ha a cég képviselője nem akarja szóba hozni, tedd meg te! Pl.: „Szabadjon megkérdeznem, hogy milyen összegű nettó havi jövedelem várható az önök cégénél?” Ha vissza kérdeznek: „Mennyit szeretne keresni?” Célszerű valamilyen összeget mondani. Ehhez viszont előzetesen tájékozódnod kell, hogy az adott területen milyen bérek vannak.

Amikor átvághatnak
 • Ha felvettek dolgozni, és még egy hét múltán sem tudod, hogy mennyi lesz a havi béred, lehet hogy kihasználnak. A megállapodáskor rá kell kérdezni a fizetésedre, és jó ha azt írásban is rögzítik. Ha a munkaadó, nem ad egyenes választ a bérezésedet illetően, ott gond van, ne vállald el a munkát!
 • Ha azt ígérték, hogy bejelentett állásban fogsz dolgozni, de erre vonatkozó szerződést, papírt nem írattak alá veled, valószínű, hogy nem vagy hivatalosan bejelentve. Ennek következményei vannak!
 • Ha papírokat íratnak veled alá, mindig olvasd át! Figyelj arra, hogy legyen benne, amit szóban megbeszéltetek!  Ha valamit nem értesz, kérdezz rá, addig ne írj alá semmit!
 • Vigyázz az egészségedre, mert rajtad kívül senki nem teszi meg! Ha egészségtelen körülmények között kell dolgozni, keress másik állást!

Az interneten ezzel kapcsolatban sok hasznos információt találsz! Olvass utána, készülj fel minél jobban!

Sok sikert!

Pannónia Középiskolás Kollégium

1133 Budapest, Pannónia utca 83.
Telefon (új): +36 1 60 67 350; +36 1 60 67 353
Fax (új): +36 1 60 67 359
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: http://www.pannoniakoll.hu


Adatvédelmi felelős:

Név: Jászkútiné dr. Veress Szilvia
Cím: 1149 Budapest, Mogyoródi út 21.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 795 1875
Pannónia Középiskolás KollégiumCannot get Budapest location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Statisztika

Látogatók
2914
Cikkek
159
Cikkmegtekintések találatai
426513